“Çekirdek Ürün Ailesi” Fikri

Banyodayken yeni şeyler düşünmeyi seviyorum. Geri kalan zamanlarda da  her insan gibi düşünmemeyi seviyorum 🙂  Bu sefer de staj döneminde vurdu bu banyoda düşünme hastalığı…Siz şimdi banyodaki pozisyonumu da  düşünen adama benzetirsiniz…. Öyle büyük problemleri kendime dert edinmedim; o nedenle kasvetli kasvetli düşünmüyorum.(öyle olsa banyodan çıkamazdım herhalde 🙂 )

Bildiğiniz üzere bir firmada staj yapıyorum. Geçende, benle ilgilenen iyi niyetli bir çalışana soru sordum buradaki iş süreci nasıl işliyor ??? Neler yapıyorsunuz böyle ??? Süreçte herhangi bir problemle karşılaşıyor musunuz ??? diye…, sonra müsait bir zamanda sorularımı çok güzel cevaplamaya başladı ki cevaplamakla da kalmayıp ajandama da kendisi benim yerime not aldı. Ben de sadece dinledim ve kafa salladım 🙂 (Yıllardır yaptığım en iyi şey zaten)…. Şirket içinde tarafımca çözümlenmesi gereken bir işten bahsetti…. İşte çözüm bekleyen o sıkıntılar şöyleydi…

  • Sunulan ihtiyaçlar doğrultusunda işletmenin üretim yapılabilmesi için önceden belirlenen kısıtımız en az 1000 adettir. Bu nedenle 200-300 adet gibi ihtiyaçlara cevap verememektedir.
  • Ürün gamının oldukça geniş olmasındaki bir neden; küçük farklılıkların ürün etiketini, tanımını değiştirmesidir.  Bu da ürün çeşitliliğini gereğinden fazla kabarık göstermektedir.
  • Buzdolabı İşletmesi Montaj tipi bir üretim yapmaktadır. Bu nedenle Sürekli ile Kesikli üretimin arasındadır. İşletmenin zaman kayıplarını minimize edip üretim hacmini yükseltmesinden dolayı esnek ürün yelpazesine cevap vermekte zorlanmaktadır. Bu durum artan rekabette farklı kitlelere farklı tasarım sunmamızı gerektirirken, öte taraftan üretimdeki verimliliğin düşmesine neden olmaktadır.

ÇÖZÜM

Tip 1. İş’in Sırrı

Bu büyük problemi çözmek için ofisime çekildim 🙂 Ofis malzemelerim: Hawaii adasının çiçek özlerinden yapılmış banyo sabunum ve herkesin bildiği sıradan bir şampuan….

Öncelikle;

Tüm ürün özellikleri yeniden tanımlanmalı… Temel ve Değişken özelikler başlığı altında optimize edilmelidir.

A,B ve C Değişken özellikler olsun…. Okumaya devam et

Nasıl bir staj bu böyle…

Stajın daha 2. günü ama yazamadan edemeyeceğim….

İnandığım bir şey var ki Kurumsal firmalarda staj yapmak yerine Orta halli bir şirkette staj yapmak size çok daha şey katar.

Peki neden?

Orta halli bir firma, stajyeri kullanmak hatta yeni jenerasyonun, yeni fikirlerini görmek ister.Çalışanlarda Kibir, yok denecek kadar azdır; çünkü siz sadece bir stajyer değil aynı zamanda bir misafirsinizdir..

Oryantasyonunuz kısa sürer. Üretimde, kafanızı çevirene kadar üretim biter :)…  Bundan dolayıda kafanız çok karışmadan üretim hakkında ne yapılabilir noktasında çok daha iyi fikirler üretebilirsiniz. (Örneğin benzetim çalışmasında zorlanmadan projenizi tamamlarsınız ki 20 iş günü proje için yeterli olacaktır)

Bi de Büyük Firmalara bakalım…..

Büyük firmaların oryantasyonu çok daha uzun sürerki bazen staj biter siz hala kimin ne iş yaptığını anlamaya çalışıyorsunuzdur…. Çalışanlar, size “Daha yeni, bir şey anlamaz” muamelesi yaparlar. Bu nedenle teknolojik olarak kendilerinden daha iyi donanıma sahip kişilerin yeteneklerini de göremezler…(Belkide görmek istemiyorlardır).

Kurumsal firmalar stajyerlerine kurumsallığı kurallarla anlatırlar. Ne kadar kural; o kadar kurumsal.. 😛

Mesela “Serviste giderken kendi personeli ayaktaysa; stajyerin personele yer vermesi” gibi… Şunu anlamakta güçlük çekiyorum. Kurumsallaşma neden bir Kast sistemi oluşturur. Stajyerin anlamca karşılığı köle de ben mi bilmiyorum.

Nasıl olmalı peki?

Bana göre “stajyer” bir “misafirdir“. “Hiç bir şey” yada “Köle” değil !

Stajın  yapılmasındaki esas, stajyerlerin iş hayatındaki süreci tanımalarıdır. Yani onlara  amele muamelesi yapmayı bırakın… Onları Eğitin! Örneğin; her departman, belirli haftalar arasında  (finans, pazarlama, insan kaynakları, ürün yönetimi) hakkında sunum yapıp ne yaptıkları hakkında bölümlerini tüm stajyerlere tanıtabilirler. Her departmandaki stajyere proje konusu verilip; onları staj sonu sunum yaptırıp ödüllendirebilirler. Kısacası, onlara işin bir parçası olduğunu hissettirin . Çünkü hangi departmanın stajyeri olursa olsun her stajyer dışarıda bedava satış – pazarlama elemanıdır.  O nedenle misafirlerinize nasıl davranırsanız, dışarıda sizi o şekilde temsil eder…. (Gerilla Pazarlamayı iyi okuyun…)

Ürün yönetimi departmanındaki bir stajyerin Ürün Yönetiminin ne iş yaptığını internetten araştırarak öğreniyorsa durumun ne kadar vahim olduğunu siz tahmin edin !!

Staj çalışmalarımdan örnekler 😀 Paintle insan çizdim…. Hobilerime eklerim artık 😛 (Çok iyi nokta atışı yaparım diye) 🙂

Adsız

Gürkan ŞAMAN

Ürün Yönetimi Stajyeri