Çocukluğumun dersle ile alakalı ( çoğu kez dersle ilgisi olmaz) hayallerim vardı. Hele ki ilkokul sıralarında matematik problemlerini çözemeyen bir çocuksan bir hayalin vardır elbet. Kim bilir yarın sabah okula giderken benim gibi aynı hayallerin esiri olan çocuklar olacak mı?…. Evet, ilkokul çocuklarının hayallerini süsleyen şey tabiki “süper formül” 🙂 (çizgi film olarak süper kahramanları o kadar çok izlersen ismi de böyle olur 😛 ) …. Tüm matematik problemleri ondan korksun. Sayıları, rakamları yerine koydun mu havuzun kaç saatte dolduğundan tut, ekmeğin fiyatına, kırılan yumurtadan tut, çiftlikteki ineklerin ayak sayısına kadar her şeyi bulacak bir formül bu :)) Hatta süper
formülle ilgili ilginç söylentiler de kulağınıza gelir, bunu bulmuşlar da söylemiyorlarmış vs. 🙂 (OSYM, CIA, MIT vs hepsi peşindeymiş 🙂 )
Çocukluk hayalleri güzel olur ve gülseniz de bir gün o hayaller gerçek olur. Düşünüyorum da Hesap Makinesi gelecekte yerine Yapay Zeka entegre edilmiş bir Matematiksel Hesaplama Makinesine bıraktığında kendimle dalga mı geçeceğim yoksa gurur mu duyacağım…. bilemiyorum, bilemeyeceğim muhtemelen…. Ama şu karşılaştırmayı da hep yaparım, insan beyni bizim için anlaşılmaz bir organ ve evrende o kadar anlaşılmaz muhteşem olaylar varken küçük dünyamızda küçücük insanların küçücük beyinlerindeki o hayaller ne kadar anlamsız olabilir! Türkiye den Amerikaya giden insanımızın ufku inanılmaz derecede genişlerken, bu arkadaşlar samanyolu galaksisini yada evreni gezmeye gitseler acaba kuracakları hayaller, bu sefer o dalga geçtikleri ilkokul çocuklarına ne kadar anlamsız gelecek!!! ( Gerçi bu case de onların galaksiyi gezmeleri de bir hayal )
Neyse o formülü ben üni. de buldum:) Adı: The Proje (Giysimat)… Hangi dersin projesi lazımsa The Projeyi verin ve AA’yı kapın. Herhalde İTÜ İşletme Müh. de beni kimse bilmez ama Giysimat’ı her hoca bilir.(Proje ağırlıklı bir bölümü min proje sayısı ile bitirme başarısı) Hatta geçen bir derste sevdiğim bir hoca, arkadaşlara bizim projeyi örnek gösteriyormuş diye duydum 🙂 ( Eminim daha da anlatılacak, Strategic Management, Marketing, MIS, Tasarım I … )
Projenin gelişim aşamaları aşağıdaki gibidir. Aslında olması gereken de biraz bu. Benimki si sade basit dalga geçilen bir fikirdi ama sonrasında alınan derslere göre yeniden ve yeniden üzerinde geçilerek büyüyen bir proje oldu. (Unutmayın, elinizde tuttuğunuz bilgisayar da bir gün birilerinin aklında sadece basit bir fikirdi, yıllar sonra evrilerek bugünkü halini aldı.) Her yeni bir bilgi eklendiğinde projeniz daha kusursuz ve özel olacaktır.
Aşamalar:
- İşletme Mühendisliği Tasarım 1 ( Pazarlama Ürününün gelişimi)
- Fundamental of System Engineering ( Risklerin analizi)
- Bitirme Tezi ( Projenin Mağaza Simülasyonu)
- En iyi Bitirme Tasarım Projesi
- İTÜ EMÖS (2.lik Ödülü ve Finansal Fizibilite)
Paylaşmak isteyip de paylaşamadığım İTÜ’nün 2014 mezunlarına özel videosu: (Araya sıkıştırmak istedim 🙂 )
(Videonun sonundan biraz çalarsam 🙂 )
Bu da bana bir ay yeter…
Bir sonraki ay görüşmek üzere !