Mezunmuşum gibi çek 😊
Evet Sabancı Üniversitesi 2017 eğitim yılının sonuna yaklaştım galiba… Benim için Cuma ve Cumartesi günleri stress attığım yeni şeyler öğrendiğim güzel bir yıl oldu. İlerde inşallah bunun gururunu hep yaşarım….
Mezuniyet yaza geldiği için derslerde sık görüştüğümüz arkadaş ortamından sadece Ben ve Simge vardı. Ancak bu fotoğrafı koyabiliyorum… Hepinizin yolu açık olsun…(Algan, Eren, Hamid, Özlem…)
Biraz ders konuşalım ne dersiniz….
Tüketici davranışları dersinden bahsedelim biraz…. Her şeyi anlatamasam da bir giriş yapayım. Prospect theory en elzem başlıklardan bir tanesi bence. Daniel Kahneman ve Amos tversky tarafından ortaya koyulan ve Nobel ödülü alacak kadar etkiliyici bir teori bence. 2 temel prensibi vardır. İnsanlar kazanma ihtimali olduğu durumlarda riskten kaçınan (risk aversion), kayıp ihtimalinde ise riske giren (risk seeking) tavır takınırlar.
Gelelim Nobel ödülü getiren o deneye:
Teori, deneklere 2 soru sorularak ispatlanmıştır.Soruda iki seçenek var birini tercih ediniz:
- a) 50.000 tl kaybeceksin
b) bozuk para atacağız, bozuk para tura gelirse hiçbir şey ödemeyeceksin yazı gelirse 150.000 tl kaybedeceksin. - Soruda iki seçenek var birini tercih ediniz:
a) 50.000 tl kazanacaksınız
b) bozuk para atacağız, bozuk para tura gelirse hiçbir şey kazanmayacaksın yazı gelirse 150.000 tl kazanacaksın - Soruda cevapların çoğu “b” olurken, 2. soruda cevapların çoğu “a” olmakta. aslında finansal olarak ikisi de aynı soru ancak, insanların kaybedecekleri bir olayda risk almaya istekli iken, risk alacakları durumda kazançları orantısız şekilde artacak olsa sabit kazanca razılar. Teorinin bu sonuçlarına bağlı olarak bir kişiye kazanç yada iyi bir şey yapacaksanız bunu parça parça yapın. Yani birisine doğum günü hediyesi alacaksınız bunu topluca bir paketin içinde verirseniz mutluluk katsayısı 5 iken ayrı ayrı verirseniz mutluluk katsayısı 10 olacaktır. Yani aynı harcamaya daha çok mutluluk vermek için Beklenti teorisine bir açıp bakınız efem benden söylemesin…😊
Yazıyı çok uzatmak istemiyorum ama son bir deneyle sonlandırıyorum…
ASCH deneyi yani Türkçesi: İnsan, doğru bildiğini sandığı şeyin tersini iddia eden bir grupla karşılaşırsa ne yapar? Bence günümüz tüketim çılgınlığını, moda kavramını, siyasi yayılımı, mikro haliyle açıklayan güzel bir deney….